top of page

Judith de Leuw

* Gelukkig (op de meeste dagen)

* Definitief ongewenst kinderloos

 

"Je kunt de situatie niet veranderen,

wel de manier hoe je ermee omgaat" 

 • insta petrol
 • linkedin petrol (2)
IMG_5695_edited_edited_edited.jpg

Hoe het begon

Kerst 2019.

 

Tijdens het dessert videobelt mijn broer met vrouw en kind vanuit een hotelkamer in Jordanie. Ik zie stralende gezichten. Mijn nichtje draagt een vestje: hoera, ik word grote zus.

 

Ik houd me groot en ben blij voor ze, maar zodra we ophangen breek ik in duizend stukjes. Ik huil als een dier, mijn schoonmoeder en mijn vriend houden me vast. Waarom krijgt iedereen om ons heen kinderen en blijven wij met lege armen achter?

 

Ik zit in de wacht maand na de tweede IVF-poging en ik besluit dan en daar: ik stop! Ik kan het mentaal niet meer aan. Mijn leven staat al zo lang op pauze, in afwachting van iets dat nooit zal komen. Ik kap ermee. Ik wil leven. 

 

Maar in plaats van voluit te gaan leven, ging ik keihard werken. Ik kwam een half jaar later in een burn-out terecht. Ik had duidelijk hulp nodig, ik had het al lang genoeg alleen gedaan. 

 

Ik ben geen moeder geworden maar dat maakt mij geen slachtoffer. Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn leven en voor mijn eigen geluk. Inmiddels ben ik gelukkig met mijn leven als vrouw zonder kinderen (ja het bestaat echt!).

 

Mijn gevoelens neem ik bloedserieus. Ik zorg voor mezelf. Zo boek ik bijvoorbeeld een massage als er een geboortekaartje op de mat valt of kus ik mezelf op een moeilijk moment. Ik weet wat ik moet doen om me weer goed te voelen.

 

Nu heb ik nieuwe vriendinnen, zonder kinderen. We hebben aan een half woord genoeg. Ik ontspan regelmatig in de sauna, lees boeken bij de vleet, doe die leuke cursus, heb tijd voor mijn partner en volg mijn hart. Ik geniet oprecht en bewust van het leven en alle dingen die het leven mij te bieden heeft. 

 

“Ik heb dit nooit aan iemand verteld", hoor ik al mijn hele leven nadat diepe geheimen zijn gedeeld. Mensen voelen dat hun diepste zielenroerselen veilig zijn bij mij. Ieder mens heeft een eigen verhaal en dat is vaak veel complexer dan dat aan de buitenkant zichtbaar is. Ik houd juist van die diversiteit en van de diepgang. Voor koetjes en kalfjes moet je niet bij mij zijn. 

Ik kende maar één andere vrouw die net als ik ongewenst kinderloos is. Hoe kan dat? Eén op de tien vrouwen (40+) is ongewenst kinderloos. Waar zijn ze? Het taboe dat er schijnbaar nog heerst op kinderloosheid, de grote plek die happy families innemen in reclames, gesprekken en voorstelrondjes.

 

Het is mijn missie om de wereld te laten zien dat ik als ongewenst kinderloze vrouw een volwaardig en gelukkig leven kan leiden. Dat ik niet zielig ben of raar. Nee, ik ben een krachtige en wijze vrouw geworden, misschien juist omdat ik geen kinderen heb. Ik hoef niet te wachten tot de kinderen het huis uit zijn om aan mezelf te kunnen werken, dat werk is al verzet en ik heb alle tijd om ervan te genieten! 
 

Als je me zou kennen zou je weten dat ik:

 

 • van praktische oplossingen houd, het leven is al ingewikkeld genoeg en waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan

 • nachten heb staan dansen op beukende techno beats en dagen mediterend en in stilte heb doorgebracht in een klooster

 • al decennialang lees over persoonlijke ontwikkeling omdat ik de mens en ons gedrag zo ontzettend interessant vind 

 • al jaren mijn yogamat uitrol voor de zonnegroet en me nog steeds een stijve hark voel

 • altijd bezig ben met een workshop, cursus of retreat of de dagen aftel tot de start van zo’n nieuw avontuur 

 • verliefd ben op mijn liefje Tim, mijn steun en toeverlaat

 • mijn kleding op kleur hang, gewoon omdat ik dat mooi vind en ja, dan kan ik ook sneller vinden wat ik zoek 

 • ons huis strak en modern is ingericht, echt een huis zonder kinderen

 • verliefd ben op ceremoniële cacao en regelmatig private sessions houd 

 • sinds een paar jaar geen alcohol meer drink 

 • een zwak heb voor lekkere chocolade uit de natuurwinkel omdat die nog soort van gezond is ;) 

 • vlakbij de zee woon en vaak te vinden ben op het strand of in de duinen 

bottom of page